Plimbările prin parc şi alimentaţia cu vegetale de sezon ajută la îmbunătăţirea stării persoanelor cu afecţiuni cardiovasculare. Medicii recomandă efort fizic moderat şi o hidratare corespunzătoare pentru a evita oscilaţiile de tensiune care pot apărea pe fondul schimbărilor din mediul înconjurător.
Schimbările radicale de temperatură din timpul iernii, care ridică numeroase probleme cardiacilor şi persoanelor cu tulburări de tensiune arterială, se sfârşesc primăvara, un anotimp mai confortabil din punct de vedere termic pentru organism. Totuşi, oscilaţiile de temperatură din timpul primăverii şi schimbările de presiune atmosferică pot influenţa în mod negativ organismul. De aceea, persoanele cu probleme cardiovasculare trebuie să îşi ia câteva măsuri de precauţie pentru a evita orice probleme.Primăvara, temperaturile pot creşte mult în timpul zilei, dar dimineţile şi serile sunt răcoroase. De aceea, multe persoane se îmbracă inadecvat, adică poartă haine prea groase, iar acest lucru favorizează eliminarea apei din corp prin transpiraţie.
Hidratarea este importantă
Aportul de lichide trebuie să fie de aproximativ doi litri pe zi pentru a evita deshidratarea. „Este foarte importantă hidratarea, fiindcă, pe fondul transpiraţiei suplimentare şi al folosirii de diuretice prescrise de medic pentru normalizarea tensiunii, se ajunge la hipotensiune", explică medicul cardiolog Emilian Dumitru de la Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare „C. C. Iliescu".
Verdeţurile de sezon sunt de ajutor
Schimbarea dietei de iarnă, mai bogată în grăsimi şi în sare, cu dieta de primăvară, bazată pe vegetale, aduce beneficii importante pentru persoanele cu afecţiuni cardiovasculare. Dar, în acelaşi timp, aceste modificări de dietă trebuie controlate atent, fiindcă pot implica riscuri. „De exemplu, pentru o persoană care nu este atentă la alimentaţie, d