Catastrofa nucleară de la centrala japoneză de la Fukushima i-a împins pe experţi să analizeze mai îndeaproape riscurile cutremurelor asupra diverselor centrale atomice din lume. Circa 20% din cele 440 de reactoare nucleare civile aflate în activitate în lume sunt situate în zone cu "o importantă activitate seismică", afirmă Asociaţia Mondială a Energiei Nucleare, o grupare de industriaşi din lumea întreagă.
O parte din cele 62 de reactoare aflate în construcţie sunt şi ele în regiuni seismice, la fel şi o bună parte din cele cinci sute de proiecte de astfel de instalaţii, proiecte situate mai degrabă în ţări emergente, foarte mari consumatoare de energie.
Astfel, numeroase reactoare, printre care cele patru de la Fukushima se află pe sau aproape de aşa-zisul "cerc de foc", un arc de 40 de mii de kilometri de falii tectonice, care înconjoară Oceanul Pacific.
Industria nucleară nu pare însă îngrijorată de această situaţie şi afirmă că normele tehnice impuse construcţiilor în zone seismice corespund estimărilor ştiinţifice.
Anumiţi seismologi pun însă în cauză aceste estimări calculate pe baze incomplete. De exemplu, ipoteza unei mişcări telurice de 9 grade, precum cea de vinerea trecută nu e sigur că a fost luată în seamă, în momentul construcţiei centralei de la Fukushima, cu alte cuvinte japonezii ar fi subestimat importanţa seismelor ce ar putea lovi acea regiune.
Virtual, toate reactoarele japoneze sunt considerate cu risc mare sau foarte mare de pagube în caz de cutremur, dacă ţinem seama de o hartă seismică întocmită de ONU şi o serie de institute specializate. Previziunile se bazează pe date geologice şi istorice şi permit să se afirme de exemplu că şi jumătate din reactoarele chinezeşti se află în zone cu "risc moderat".
În Europa, riscul este mult mai mic, cu excepţia unor reactoare experimentale aflate în sudul Franţ