Bursa a scăzut cu 2,57%, în linie cu pieţele externe, din cauza panicii investitorilor după agravarea pericolului nuclear din Japonia, însă variaţiile mai ample i-au readus pe speculatori în piaţă, astfel că lichiditatea a urcat la maximul ultimelor trei săptămâni.
Pieţele vest-europene au înregistrat corecţii semnificative după ce indicele Nikkei, al bursei de la Tokio, s-a prăbuşit cu 10,6%, ca urmare a anunţului guvernului din Japonia că nivelul de radioactivitate măsurat la centrala nucleară de la Fukushima este periculos pentru sănătate. Numărul tranzacţiilor pe bursa din Tokio a atins un nivel record, de trei ori mai mare decât media.
Unii brokeri cred că declinul pieţelor externe a fost influenţat şi de anunţul potrivit căruia marile companii de asigurări vând unele active, pentru că vor avea de plătit despăgubiri în urma daunelor produse de cutremurul de vineri din Japonia şi de tsunamiul care l-a urmat.
Şeful Departamentului de cercetare pieţe de capital al BCR Mihai Iulian Căruntu spune că piaţa locală a suportat mai uşor corecţiile severe înregistrate de bursele externe deoarece percepţia investitorilor asupra României s-a îmbunătăţit.
"Ultimele ştiri sosite despre dinamica exporturilor, înmatriculărilor de maşini noi sau investiţiile anuntaţe în infrastructură susţin un bioritm mai bun al investitorilor faţă de piaţa noastră. Pe de altă parte, semnarea unui nou acord cu FMI care ţinteşte şi reforme structurale pe piaţa de electricitate şi gaze naturale, precum şi o mai bună administrare a companiilor de stat, odată cu reducerea arieratelor în economie pot susţine un apetit mai bun pentru activele româneşti", a declarat Căruntu.
Totodată, el spune că aprecierea leului în raport cu euro în ultimele săptămâni întăreşte ipoteza îmbunătăţiirii progresive a percepţiei faţă de act