Reactoarele de la centrala nucleară Fukushima nu sunt în pericol iminent de colaps. Unii specialişti spun că tot ce s-a întâmlat până acum, inclusiv eliberarea în atmosferă a unor cantităţi de substanţe radioactive, face parte din procedura obişnuită de securitate a unei centrale nucleare de tipul celei japoneze. Departamentul de Inginerie şi Ştiinţă Nucleară de la prestigioasa universitate americană MIT (Massachusetts Institute of Technology) găzduieşte pe pagina sa de internet un articol al lui Josef Oehmen, care explică pas cu pas ce s-a întâmplat până acum la Fukushima şi de ce nu se teme de o catastrofă nucleară la reactoarele din Japonia.
Click pentru a mări
Studenţii de la MIT girează aceste informaţii cu expertiza lor. Iniţial, explicaţia lui Oehmen a fost o scrisoare menită să-i liniştească familia care locuieşte în Japonia.
Cutremurul de 8,9 grade Richter care a lovit Japonia a fost de câteva ori mai puternic decât limita suportată de centrala nucleară de la Fukushima. Când a lovit cutremurul, toate reactoarele s-au oprit automat. Barele de control au fost introduse în miezul reactorului, iar lanţul de reacţie nucleară a fost oprit. În acest moment, sistemul de răcire a trebuit să disperseze căldura reziduală, care reprezintă aproximativ 7% din întreaga cantitate de căldură în condiţii normale.
Cutremurul a distrus sursele externe de alimentare electrică ale reactorului nuclear. Imediat au intrat în funcţiune generatoarele de curent diesel, care au asigurat energia necesară pentru pompele de răcire timp de o oră. Apoi a lovit tsunami-ul, mult mai puternic decât era anticipat, şi a inundat generatoarele diesel.
În caz de cataclism, orice centrală nucleară are un plan de „apărare în profunzime", care prevede paşi exacţi pentru prevenirea catastrofelor, chiar şi atunci când mai multe sisteme de securitate cedează. Curentul electr