Astfel de clauze abuzive au fost descoperite de comisarii Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului (ANPC) la majoritatea băncilor comerciale care își rezervau și dreptul de a cere rambursarea creditului în totalitate în caz "de culpă' sau "de neîndeplinire", fără a explica în ce constau aceste situații.
Controlul tematic, desfășurat în luna februarie 2011, a vizat 344 de puncte de lucru ale societăților bancare, potrivit raportului întocmit de ANPC.
Printre cele mai grave abateri semnalate de comisari se află condițiile stipulate în contractele de împrumut cu dobândă variabilă, luate pe o perioadă mare de timp. Condițiile impuse de bănci în anumite situații sunt considerate abuzive de către ANPC, instituția sfătuind consumatorii să facă plângere împotriva finanțatorului, scrie site-ul B365.ro.
Astfel, conform raportului ANPC, persoanele care au luat un credit, precum și cele care au gajat pentru un împrumut bancar, s-au trezit că sunt obligate să accepte faptul că banca poate lua din orice cont sau din depozit al împrumutatului, garantului sau coplătitorului rata echivalentă la data scadenței, fără a-l mai anunța și pe beneficiarul creditului asupra acestui lucru. Mai mult, în situația în care veniturile persoanei împrumutate scad, banca poate considera că reprezintă unul din "cazurile de culpă", motiv din care se poate majora dobânda din cauza riscului sau chiar se poate cere restituirea creditului rămas de plată. "Cazul de culpă sau de neîndeplinire este considerat orice eveniment care, în opinia băncii, poate afecta capacitatea împrumutatului și coplătitorului de a-și respecta obligațiile contractuale, orice modificare negativă a situației financiare a împrumutatului', în astfel de situație banca rezervându-și dreptul de a declara creditul scadent anticipat și exigibil, clauză considerată însă abuzivă", au punctat reprezentanții AN