Banca Japoniei a injectat în sistemul financiar în numai două zile lichidităţi de 23 trilioane yeni
Acest lucru nu a atenuat şocul, indicele Nikkei 225, al Bursei de la Tokyo, scăzând în noaptea de luni spre marţi cu 10,55%
Andrei Ciubotaru (Tradeville): Investitorii vând acum nediscriminat tot ce au cumpărat în ultimele cinci luni de zile
Ieri pieţele financiare au continuat să reacţioneze violent în condiţiile în care impactul cutremurului din Japonia asupra economiei pare a fi mai ridicat decât cel evaluat iniţial de către investitori. Aversiunea la risc a fost ieri dominanta zilei de ieri, după ce în noaptea de luni spre marţi pieţele asiatice au suferit un recul semnificativ. Indicele Nikkei 225 al Bursei de la Tokyo s-a prăbuşit cu 10,55%, până la nivelul de 8.605,15 puncte, un nou minim al ultimilor doi ani, trăgând în jos şi alte pieţe regionale de acţiuni.
Unda de şoc s-a propagat în Europa, unde vânzările agresive au condus la o zi de un roşu aprins pe principalele Burse. Cel mai important declin l-a avut indicele DAX, al pieţei germane. Acesta se regăsea la închiderea ediţiei în jurul nivelului de 6.500 de puncte, cu aproape cinci procente sub referinţa şedinţei anterioare. Valul de scăderi a afectat şi alte active de risc, dintre acestea remarcându-se evoluţia contractelor pe petrol. Cotaţia internaţională a petrolului brent a coborât intraday sub nivelul de 108 USD/baril, care nu mai fusese atins de trei săptămâni. Deschiderea a fost negativă şi la New York Stock Exchange, unde indicele Dow Jones Average Industrial se situa în prima oră de tranzacţionare între nivelurile de 11.700 puncte şi 11.800 puncte. Tonul fusese dat încă din sesiunea londoneză, când contractele futures pe acest indice se tranzacţionau la valorile de la începutul anului.
Andrei Ciubotaru, Head of Brokerage la SSIF Tradeville, a declarat pentru Cur