Agricultorii vor beneficia de dobânzi cu până la 30% mai mici la credite, iar băncile ar putea lansa în următoarea perioadă şi împrumuturi pentru achiziţia de terenuri.
Sectorul agricol devine din ce în ce mai atractiv pentru băncile din România, iar o scădere a dobânzilor pentru creditele specifice este aproape sigură. Cinci dintre cele mai importante zece bănci din România plasează deja fermierii printre clienţii favoriţi. Este vorba despre BCR, BRD, Banca Transilvania, CEC Bank şi Raiffeisen care lansează cu o frecvenţă aproape lunară credite dedicate sectorului agrar.
„Expunerea noastră pe agricultură se ridică în acest moment la 8,5% din totalul creditelor acordate, reprezentând aproximativ trei miliarde de lei. Suntem convinşi că agricultura românească va progresa şi sperăm să atingă performanţele ţărilor avansate în acest domeniu din Uniunea Europeană.", apreciază Roxana Cosmescu, directorul reţelei comerciale a BRD. Aceasta a precizat că banca pe care o reprezintă îşi propune să majoreze expunerea pe agricultură până la 10,6% din totalul finanţărilor, ceea ce ar reprezenta peste 1 miliard de euro.
Parteneriate cu statul
Guvernul României, prin Ministerul Agriculturii şi Fondul de Garantare a Creditului Rural (FGCR), se arată interesat de parteneriate cu băncile. Valeriu Tabără, ministrul Agriculturii, spune că va propune băncilor să dezvolte în parteneriat credite destinate achiziţiei de terenuri pentru exploataţii agricole. Acesta este un produs care lipseş¬te din portofoliile băncilor şi care va reprezenta, cel mai probabil, următoarea etapă în relaţia bănci-agricultori. În plus, guvernul caută soluţii pentru subvenţionarea dobânzilor la creditele agricole. „Ne-am bucura dacă am avea o susţinere de 30% a dobânzii. Există posibilitatea ca în pachetul din Politica Agricolă Comună 2014-2020 să existe şi o prevedere pentru susţinerea