Acţiunile din întreaga lume au scăzut, Bursa de la Tokio pierzând 10% Banca Japoniei a injectat 245 mld. $ S-a înregistrat un nou cutremur puternic Germania decide închiderea a 7 reactoare vechi Strategia nucleară a României nu este afectată.
Situaţia din Japonia rămâne critică după ce o a treia explozie la centrala de la Fukushima şi creşterea nivelului radiaţiilor în Tokio au generat un exod al investitorilor, bursa niponă scăzând cu 10,6%, ceea ce a determinat o reacţie în lanţ în toate colţurile lumii. În două zile de tranzacţionare companiile japoneze au pierdut circa 626 mld. $ din valoare.
În Europa, cea mai afectată a fost bursa germană, indicele DAX scăzând cu circa 3,5%, fiind urmată de cea franceză, cu peste 2,1% şi de cea britanică, cu 1,5%. Banca Japoniei a inundat piaţa cu lichidităţi în valoare de 245 mld. dolari pentru a se asigura că există suficienţi bani în cazul unor retrageri masive de fonduri.
În Tokio s-a instalat panica în momentul în care au apărut zvonuri privind creşterea nivelului radiaţiilor la o valoare de 23 de ori mai mare decât cea normală. Ulterior situaţia s-a stabilizat. Totuşi, radiaţiile continuă să dea cele mai mari bătăi de cap autorităţilor, ministrul japonez al afacerilor externe, Takeaki Matsumoto, declarând că nivelul acestora după incendiul de la reactorul 4 al centralei nucleare Fukushima "ar putea avea efecte negative asupra sănătăţii" populaţiei. "La reactorul numărul 4 a avut loc un incendiu, există radioactivitate care ar putea avea efecte negative asupra sănătăţii persoanelor", a declarat Matsumoto.
În plus, un cutremur puternic, cu magnitudinea 6 grade pe scara Richter s-a produs marţi-seară la sud-vest de Tokio. Epicentrul seismului a fost localizat în prefectura Shizuoka, la aproximativ 120 de kilometri sud-vest de capitală, şi în apropierea muntelui Fuji, zonă în