Liviu Borha, acum vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Timiş, a fost acuzat de CNSAS, pe baza unor documente false, că a avut relaţii cu fosta poliţie politică.
Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Timişoara, Liviu Borha, a fost acuzat de colaborare cu Securitatea de către Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) în baza unor acte false. CNSAS sesiza pe 27 ianuarie 2009 Curtea de Apel Bucureşti, solicitând judecătorilor să constate că Borha (membru PNL) a fost colaborator al fostei structuri represive a aparatului comunist. Pe 9 martie a.c. însă, Consiliul înştiinţează aceeaşi instanţă că renunţă să îşi mai susţină cererea după ce o expertiză dispusă de judecători a stabilit că „Angajamentul cu Securitatea", atribuit lui Borha era un fals. Demersul iniţial al CNSAS venea în mod ciudat la doi ani după ce fostul primar al Timişoarei din perioada 1990-1992 fusese chemat pentru explicaţii la sediul instituţiei însărcinate cu studierea arhivelor Securităţii. Liviu Borha a fost citat prima dată la Consiliu în aprilie 2007, când, potrivit propriilor spuse, a dat şi probe de scris menite să servească unei expertize care să ateste că dosarul său de la Securitate era un fals.
Proba rătăcită
De la acel moment şi până în anul 2009, actualul vicepreşe-dinte al CJ Timiş nu a mai ştiut nimic de pseudo-dosarul său de colaborator. Surse judiciare afirmă că la nivelul CNSAS s-ar fi făcut o expertiză căreia i s-a pierdut însă urma şi nu a mai ajuns în dosarul trimis în faţa judecătorilor bucureşteni. „Am dat iniţial probă de scris în 2007, undeva în aprilie, la CNSAS. S-a făcut şi o expertiză care a rămas acolo. Eu am crezut că s-a încheiat atunci toată povestea asta, pentru ca apoi să aflu că în 2009 CNSAS a trimis dosarul în instanţă, când putea atunci, în 2007, să îmi dea un verdict de necolaborare. Pot să spun că în cazul meu CNSAS s-