Bursa a decis să includă Fondul Proprietatea (FP) în componenţa celor mai importanţi patru indici bursieri: BET, BET-XT, BET-FI şi BET-C începând de luni. Deşi listarea Fondului Proprietatea a fost fără îndoială de bun augur pentru piaţa de capital, noua componenţă a indicilor ridică unele semne de întrebare privind reprezentativitatea acestora şi respectarea regulilor pe baza cărora indicii au fost construiţi.
Peste tot în lume, indicele principal al pieţei, cum este BET pentru piaţa de la Bucureşti, este constituit din acţiuni ale unor companii şi nu include fonduri de investiţii, iar investitorii compară performanţa fondurilor cu etalonul performanţei indicilor, care reflectă evoluţia acţiunilor cotate şi, în final, pe cea a economiei. Performanţa fondurilor este dată în schimb de competenţa administratorului şi de costurile de administrare, la care s-au adăugat din nefericire în România şi deciziile legislative.
Indici cum ar fi Dow Jones Industrial Average sau DAX, consideraţi reprezentativi pentru piaţa americană sau cea germană, includ numai companii, din sectoare de la minerit şi industrie alimentară până la software şi bănci, însă nu includ niciun fond de investiţii.
Deşi FP este înregistrat ca societate pe acţiuni, la fel ca SIF-urile, acesta nu este o companie, ci un fond de investiţii. Probabil aceasta a fost şi raţiunea pentru care SIF-urile, deşi erau cele mai tranzacţionate acţiuni de pe piaţă până la listarea FP, nu au făcut nicioată parte din indicele BET, ci doar din indicele special BET-FI. "BET este un indice al celor mai lichide 10 companii listate", îl defineşte chiar Bursa, iar deşi FP va face parte din BET, SIF-urile au fost lăsate deoparte.
Pe de altă parte, prin includerea Fondului Proprietatea în indicele BET, trei din cele zece acţiuni din indice ajung să fie dublu reprezentate. Este vorba de Petrom, Transgaz şi Tr