Miniştrii Finanţelor din Uniunea Europeană au convenit marţi asupra unui set de reguli mai dure privind sancţionarea statelor cu datorii, deficite şi alte dezechilibre macroeconomice excesive, încercând să consolideze încrederea pieţelor şi să pună capăt crizei datoriilor de stat, transmite Reuters, potrivit Mediafax.
Oficialii au susţinut propunerile Comisiei Europene de a înăspri legislaţia bugetară a Uniunii, Pactul de Creştere şi Stabilitate, prin introducerea de sancţiuni financiare rapide şi aproape automate pentru ţările care încalcă regulile. "Consiliul a convenit o abordare generală asupra unui pachet de măsuri menite să consolideze guvernanţa economică în UE, în special în zona euro, parte a răspunsului UE la provocările apărute odată cu turbulenţele recente de pe pieţele datoriilor de stat", se arată într-un document care prezintă concluziile întâlnirii miniştrilor Finanţelor.
Una dintre principalele măsuri introduse este modificarea mecanismului sancţiunilor, care devine astfel aproape automat şi mai puţin dependent de negocierile politice dintre miniştrii Finanţelor. Abordarea discreţionară a sancţiunilor în 2003 a permis Franţei şi Germaniei să blocheze derularea procedurilor disciplinare care vizau cele două state pentru mai mulţi ani de deficite bugetare excesive, şi a condus la relaxarea prevederilor din Pactul de Creştere şi Stabilitate în 2005.
După ce Comisia a propus, în luna septembrie a anului trecut, automatizarea sancţiunilor împotriva statelor care încalcă regulile, Franţa şi Germania au reuşit să modifice proiectul prin introducerea a două etape în procesul de sancţionare, pentru a asigura posibilitatea ca o eventuală amendă să poată fi blocată. Liderii zonei euro au convenit însă ca recomandarea Comisiei Europene de a penaliza o ţară să fie urmată de regulă de miniştrii Finanţelor, iar dacă ar fi refuzată, oficialii ar