Sindicatele ameninţau că vor participa 50 de mii de sindicalişti însă numărul lor a fost mult mai mic, peste 8.000 de oameni. Liderii sindicali spun că noul Cod al Muncii asumat de Guvern încalcă drepturile salariaţilor şi ameninţa cu greva generală după mitingul de miercuri.
Sindicaliştii au sosit în Piaţa Constituţiei înaintea orei de începere a mitingului de protest faţă de modificările aduse de Guvern la Codul Muncii şi asumate prin angajarea răspunderii. Veneau în piaţă grupuri de câte douăzeci, treizeci de persoane cu steaguri, fluiere, pancarte, talăngi şi alte obiecte de recuzită sindicalistă şepci, veste colorate, bannere. Sindicaliştii sunt nemulţumiţi şi spun că noul cod al muncii îi va face sclavi. Acesta este şi părerea unei asistente sociale care ţinea un banner pe care scria mare "Codul muncii Codul sclaviei" .
"Codul sclaviei! E sărăcie în ţară, suntem umiliţi, nişte salarii mizere. Pentru ce muncim să ne dea afară angajtorul cum vrea el. Lucrez ca asistent social în Vrancea şi am un salariu de 650 de lei." spune asistenta socială.
Sindicaliştii aveau pancarte pe care scria "Salvaţi Codul Muncii", "Jos sclavia lui Băsescu! Ne întoarcem la Ceauşescu?", "Băsescu, Boc, România / Codul muncii e sclavia; să vă scufundaţi bine!". Un sindicalist, profesor de română era îmbrăcat în sperietoare de ciori, cu lanţuri legate de mâini, cu un banner cu mesajul "Să muriţi bine!".
Printre protestatari se mai aflau şi alte personaje. Unii erau îmbracaţi în costume negre de moartea cu coasa în mână, alţii duceau crucii de lemn în spate. Pe lângă salariaţii aduşi de sindicate din teritoriu am întâlnit şi bucureşteni. Puţini, e drept, având în vedere că liderii sindicali au făcut apel către cetăţenii capitalei să iasă în stradă. O pensionară îmi spune că a venit doar să strige şi că nu cere de la nimeni nimic.
"Sunt aici să strig şi e