Neluarea măsurilor de protecţie atunci când se dă foc la resturile vegetale, poate avea consecinţe grave asupra comunităţii, ne atrag atenţia pompierii dâmboviţeni. Asta, după ce în ultimele 24 de ore, nu mai puţin de 18 hectare de vegetaţie au fost nimicite de flăcări.
În total, pompierii au intervenit la 19 arderi necontrolate. Incendii de vegetaţie uscată au mai fost la Voineşti, Cândeşti, Braniştea, Titu, Costeşti Vale, Conţeşti, Ciocăneşti şi Corbii Mari.
“Pentru evitarea producerii arderilor necontrolate în perioada imediat următoare, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Basarab I” Dâmboviţa face apel la cetăţeni să respecte măsurile specifice de prevenire a incendiilor. Arderea miriştilor şi vegetaţiei uscate se face numai după ce aţi obţinut acordul de la Agenţia pentru Protecţia Mediului şi permisul de lucru cu foc de la primărie. De asemenea, zona ardere trebuie să fie izolată faţă de drumuri, construcţii, instalaţii, fond forestier sau culturi agricole iar arderea să fie făcută pe timp de zi şi doar în condiţii meteorologice fără vânt”, a declarat maiorul Eduard Ţelea, purtătorul de cuvânt al ISU Dâmboviţa.
Ieri, dealurile din apropierea municipiului Târgovişte au ars ca o torţă. De vină ar fi oamenii din zonă care au dat foc la resturile vegetale şi nu le-au supravegheat. Din primele estimari ale pompierilor dâmboviţeni, se pare ca patru hectare de teren au fost cuprinse de flăcări. Este vorba de zona pădurii de pin din Doiceşti şi zona Dealu cu Meri, din Aninoasa, unde flăcările ameninţau casele oamenilor situate la mai puţin de 50 de metri.
Detaşamentul de pompieri din Pucioasa a mobilizat 12 oameni pentru a controla răspandirea focului iar pompierii care erau liberi au fost chemaţi de acasă doar pentru a fi la post în caz ca focul ameninţa pădurea sau casele din împrejurimi.