Ce-ai face pentru bani? Care sunt orasele lumii in criza? De ce violenta-i ca acasa si cum se (re)scrie istoria? 36 de filme documentare din 25 de tari surprind povesti din cele mai diferite colturi ale lumii in cea de-a patra editie a festivalului de film documentar One World. Directorul festivalului, Alexandru Solomon, vorbeste intr-un interviu HotNews.ro despre povestile pe care le aduce festivalul de anul acesta.
Ce surprize aduce Festivalul One World?
O surpriza foarte placuta este prezenta domnului profesor Mockus la Bucuresti. Trebuie sa spun ca a fost un soi de vis al meu mai vechi de cand am vazut Bogota Change acum sase luni. Pentru mine era un soi de speranta ca exista oameni de tipul asta care nu sunt politicieni de formatie, care n-aapartin vreunui partid, care ajung in politica dintr-un accident de cariera si care reusesc sa schimbe lucrurile. Mi s-a parut ca pentru o tara ca a noastra si pentru un oras ca al nostru e important sa-l avem printre noi.
Sunt filme in sectiunea Ce as face pentru bani care ilustreaza foarte bine ce a spus domnul profesor apropo de psihologia killer-ului platit. E un film foarte frumos al unui regizor italian care a fost premiat la Venetia "El Sicario - Camera 164".
Timp de 80 de minute acest killer platit se confeseaza in fata camerei de filmat cu o cagula pe cap, pentru ca altfel isi risca viata, si povesteste cum rapeau oameni de pe strada, cum ii tortura si in cele din urma, daca era cazul ii omora, un killer pocait.
Avem si alti killeri de cu totul si cu totul alta factura, in Rusia, in filmul Thieves by law care sunt bine merci, pe Coasta de Azur, si chiar acum se pregatesc sa faca filme. Unul dintre ei chiar a scris un scenariu si face un film de fictiune. E o sectiune importanta, este sectiunea care defineste festivalul asta, anul acesta: Ce ai face p