Federaţia Rusă a început o politică de încurajare a investiţiilor străine, iar firmele româneşti ar trebui să profite la maximum, spune Sorin Dimitriu, preşedintele Consiliului de Afaceri România-Rusia. Produsele româneşti sunt foarte bine primite în Rusia, costurile de producţie sunt mai mici, iar mediul fiscal este mult mai atrăgător decât în România sau în alte ţări din UE.
Deşi pieţele din România şi din Rusia au colaborat destul de strâns înainte de 1990, în ultimii douăzeci de ani, oamenii de afaceri români au avut mari rezerve faţă de extinderea în fostul spaţiu comunist. Sorin Dimitriu, preşedintele Consiliului de Afaceri România-Rusia, susţine că relaţiile economice dintre cele două ţări ar trebui intensificate, întrucât ambele state pot câştiga mult din aceste colaborări. Citiţi şi Ruşii vor să-şi transporte petrolul prin România.
„În primul rând, mare parte din industria românească foloseşte echipamente şi tehnologii ruseşti, iar acestea trebuie modernizate. Apoi, România depinde energetic de Rusia, dar, în acelaşi timp, avem interesul să exportăm produse cu valoare adăugată mare, precum mobilă, produse textile şi agroalimentare", a declarat Dimitriu, într-un interviu acordat ziarului „Adevărul".
Ruşii vor mai multe investiţii străine
De cealaltă parte, Rusia tocmai a început un amplu program de modernizare. „În ultima perioadă, adică la finele anului 2010, guvernul rus a îmbunătăţit legislaţia privind atragerea investitorilor şi a flexibilizat fiscalitatea", a spus Dimitriu, care este şi preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti. Astfel, taxa maximă pe profit este de 20%, din care 2% merg către bugetul federal, iar guvernele regionale au dreptul de a micşora această taxă cu cel mult 4,5%, în funcţie de interesul fiecărei zone.
Taxa pe Valoarea Adăugată (TVA) este de 18%, dar sunt exceptate de la