17 roboti autonomi, capabili sa ia decizii si sa se miste fara nici o interventie din partea constructorilor, au purtat astazi primele batalii din campionatul de robotica RoboChallenge 2011, organizat de Universitatea Politehnica Bucuresti pentru cel de-al patrulea an consecutiv.
Anul acesta, competitia a avut doua probe: Sumo si Laser Tag. In cazul primei probe, doi roboti sunt pusi intr-un ring circular, vopsit negru cu margini albe, si sunt lasati sa se “lupte” pana cand unul dintre ei este impins din ring. In cazul celei de-a doua probe, patru roboti intra intr-un mini-labirint, unde se urmaresc si se “impusca” unii pe altii cu un mic laser. Pentru a marca un punct, un robot trebuie sa atinga un senzor sensibil la lumina de pe corpul inamicului. Robotul cu cel mai mare punctaj cumulat la ambele probe castiga.
Toti robotii sunt construiti de echipe de studenti ai Politehnicii, cea mai mare parte electronisti, si trebuie sa intruneasca o serie de standarde pentru a fi omologati: dimensiunile nu trebuie sa depaseasca 20 cm pe fiecare latura, greutatea trebuie mentinuta sub 3 Kg, iar sistemele de control externe sunt complet interzise. Fiecare robot este construit din piese proprii sau bazat pe un sistem integrat, cumparat de pe internet, care este apoi personalizat de creatorul sau.
Partea software, algoritmul care serveste pe post de “creier” pentru micile masinarii, cel care determina cel mai adesea invingatorii si invinsii, este conceput de echipa constructoare. Conform organizatorilor, initial numarul robotilor era de peste 50, dar dintre acestia doar 17 au reusit sa fie omologati, fie din cauza nerespectarii regulilor, fie din cauza unor defectiuni tehnice aparute pe ultima suta de metri.
“E nevoie de ceva cunostinte de electronica pentru a construi un robot. Unii roboti pot fi realizati mult mai usor f