Foto: Dan Marinescu / Jurnalul Naţional Reunit miercuri pentru a dezbate şi vota moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Boc, Parlamentul a încheiat ziua aducând în atenţia opiniei publice declaraţiile iredentiste şi antiromâneşti făcute la Târgu-Mureş de premierul ungar, Viktor Orban, şi de preşedintele Parlamentului de la Budapesta, Kover Laszlo. Iniţiativa a aparţinut opoziţiei, care a taxat astfel pasivitatea guvernanţilor români faţă de declaraţiile celor doi oficiali ungari, dar şi faţă de condamnarea şi executarea simbolică a lui Avram Iancu la Miercurea Ciuc.
De altfel, în timpul dezbaterii moţiunii de cenzură, liderul PNL, Crin Antonescu, a criticat concesiile făcute de actuala putere UDMR pentru a o păstra în coaliţia guvernamentală. „Noi am venit aici în numele unor oameni. Ştim foarte bine pe cine reprezentăm aici, sub semnătură. În numele cui veniţi dumneavoastră, domnule prim-ministru, cu ideologii dumneavoastră, cu şmecherii dumneavoastră de toate culorile? În numele cui veniţi atât de vesel aici? În numele angajatorilor, al mediului de afaceri, al angajaţilor, al efigiei spânzurate a lui Avram Iancu, în legătură cu care nu vreţi să ştiţi nimic şi nu daţi doi bani ca să nu supăraţi noul stăpân, care nu mai e Traian Băsescu, ci e Viktor Orban?”, a spus Antonescu.
Propunerea adoptării declaraţiei, făcută de liberalul Puiu Haşotti, a fost acceptată cu 212 voturi, după aproape jumătate de oră de controverse şi negocieri pe tema modificării ordinii de zi. Ca urmare, preşedintele Senatului, Mircea Geoană, a acordat o pauză de 15 minute pentru consultări pe marginea conţinutului declaraţiei. „Procedural, preşedintele Camerei, din nefericire, e cel care conduce. După 15 minute revenim în procedură. Nu s-a efectuat nici un vot. A fost anunţat un vot «pentru», nu a întrebat nimeni nici «împotrivă», nimic”, a intervenit preşedinta Camerei De