Frica de radiaţii lasă rafturile farmaciilor din SUA fără iodura de potasiu (KI), pastila \"minune\" care împiedică iodul radioactiv să fie absorbit în tiroidă. Din păcate, doar tiroida este protejată de KI, dacă este luat în timp util. Nu protejează nici împotriva altor substanţe radioactive, precum uraniu, cesiu sau plutoniu. Sursa: Reuters
Iodura de potasiu (KI), supranumită "pastila anti-radiaţii" s-a vândut ca pâinea caldă în SUA, iar rafturile farmaciilor au rămas în scurt timp goale.
Doar două companii sunt autorizate de Agenţia Americană a Medicamentului şi Alimentului să producă iodură de potasiu.Unul dintre producători a vândut 250.000 de pastile, până la epuizarea stocului şi a anunţat că a mai comandat încă un milion de pastile.
Cealaltă companie farma a vândut toate cele 10.000 de cutii disponibile, iar comezile curg zilnic. O companie a donat 50.000 de pastile Japoniei.
Farmaciile, corporaţiile, spitalele şi laboratoarele nucleare s-au aprovizionat cu medicamentele miraculoase, în ciuda asigurărilor guvernului că cetăţenii sunt în afara oricărui pericol de iradiere.
Cum acţionează iodul?
Corpul are nevoie de iod pentru a produce hormoni tiroidieni. Iodura de potasiu are capacitatea de a împiedica absorbţia iodului radioactiv în tiroidă.
Glanda tiroidă percepe iodul radioactiv şi iodura de potasiu ca fiind una şi aceeaşi substanţă. Astfel, KI "umple" glanda cu doza zilnică de iod, blocând iodul radioactiv să se absoarbă.
De aceea, populaţia este sfătuită să ia aceste pastile de îndată ce se declară risc de radiaţii, înainte ca organele să sufere. În lipsa acestei protecţii, tirioda absoarbe în scurt timp iodul radioactiv, ce duce la cancer tiriodian, fără îndoială.
Diferenţa dintre iodul simplu şi iodura de potasiu
Din păcate, iodul protejează doar tiroida. El nu împiedică inhalarea radiaţiilor şi absorbţ