Avocatul familiilor a doi pakistanezi ucişi de un angajat al CIA a anunţat că Statele Unite au plătit 2,34 milioane de dolari pentru a obţine eliberarea acestuia, profitând de o lege pakistaneză care instituie conceptul coranic diyat-răscumpărarea unei crime. Cu câteva zile înainte, un tânăr pakistanez şi-a răscumpărat o crimă cu 9.400 de dolari. "Familiile victimelor au fost gata să accepte banii fără a se exercita presiuni asupra lor şi fără să obiecteze faţă de eliberarea lui Raymond Davis", a declarat avocatul, citat de AP.
Nu de acelaşi noroc au avut parte zeci de creştini care au fost sapânzuraţi în Pakistan după ce au fost acuzaţi de blasfemie. Însuşi ministrul Minorităţilor Religioase, singurul creştin din guvern, a fost asasinat la începutul lunii martie, pentru că dorea modificarea legii blasfemiei. În mod similar dispărut, în 2010, şi guvernatorul statului Punjab.
Cazul Davis a tensionat relaţiile SUA-Pakistan şi a radicalizat şi mai mult discursul islamiştilor pakistanezi.
Raymond Davis, fost militar în trupele speciale, lucra în Pakistan pentru CIA şi colecta informaţii despre militanţii islamişti din această ţară, când, pe 27 ianuarie, a împuşcat doi pakistanezi care i se păruseră suspecţi, pentru că îi urmăriseră maşina. Davis a susţinut că a tras în legitimă apărare, iar Washingtonul a încercat să invoce imunitatea sa diplomatică. Autorităţile pakistaneze au refuzat să explice clar dacă Davis se bucura sau nu de imunitate.
Davis a fost arestat, iar miercuri a fost acuzat de crimă. El a fost exonerat, după ce familiile victimelor au acceptat răscumpararea oferită de SUA. Rudele au semnat în faţa magistraţilor documentele prin care îl iartă pe agentul CIA.
Răscumpararea crimelor are putere de lege în Pakistan, Iran, Arabia Saudită şi Somalia. Principiul se aplică doar dacă familiile victimelor sunt de acord. În regatul saud