Primarul oraşului Cernavodă, dar şi directorul spitalului local spun că suntem departe de a putea gestiona situaţia în caz de urgenţă, neavând nici procedura, nici echipamentele necesare. Sursa: AGERPRES
Autorităţile române sunt total nepregătite pentru a salva populaţia în caz de accident nuclear la Cernavodă. O spune chiar primarul oraşului, Mariana Mircea, care până să ocupe această funcţie, în 2008, a lucrat la centrala nucleară şi ştie exact "ce înseamnă un plan de urgenţă în caz de accident nuclear".
"Nu există ordine clare"
"Numai că planul, copiat de la canadieni, este perfect pentru ce se întâmplă în incinta centralei, dar nu şi în exteriorul ei. Suntem încă departe de a avea echipamente necesare, profesioniştii sau pregătirea pentru gestionarea unui accident nuclear", avertizează edilul din Cernavodă.
În oraş, exerciţiile pentru acţionarea în caz de accident nuclear se desfăşoară o dată la trei ani, potrivit legilor internaţionale în domeniu. "În plus, din 2008 organizăm altele, în fiecare an sau chiar mai des", adaugă edilul.
Din Comitetul local pentru situaţii de urgenţă fac parte 25 de persoane, care se întâlnesc periodic pentru discutarea măsurilor în caz de catastrofă la centrală. "Însă de aici se cam rupe filmul pentru că nu există ordine clare, toată lumea aşteaptă indicaţii. Nu reuşim să comunicăm cu specialiştii centralei, care mă acuză că mă agit degeaba şi că e treaba ISU Dobrogea, dar în timpul exerciţiului, pompierii se uită la mine şi mă întreabă ce să facă", mai spune primarul oraşului.
Oficialul local avertizează că în Cernavodă nu există centre de adăpostire a populaţiei, sălile de sport nu sunt pregătite pentru aşa ceva, iar pentru evacuarea populaţiei nu există mijloace de transport, autobuze, nici măcar microbuze şcolare.
Primarul Mariana Mircea susţine că