Centrala de la Cernavoda produce 18% din energia tarii
SN "Nuclearelectrica" SA, care exploateaza Unitatea 1 si Unitatea 2 de la Cernavoda, produce energie electrica si termica pentru cel putin 30 de ani.
Energia electrica obtinuta de CNE Cernavoda reprezinta peste 18% din productia de electricitate totala a tarii.
Efectul catastrofei de la Cernobil, din 1986, a fost resimtit peste tot in lume, din cauza vanturilor care si-au schimbat directia, purtand emisiile radioactive pe o suprafata foarte mare. In Romania a facut ravagii.
In 26 aprilie 1986, autoritatile din Romania intrau in alerta. Sovieticii anuntasera o explozie devastatoare la centrala nucleara de la Cernobil (pe actualul teritoriu al Ucrainei). Norul toxic a ajuns extrem de repede in Romania, iar efectele lui se simt pana in ziua de azi. Radioactivitatea din sol se datoreaza in principal radonului, un gaz nobil produs prin descompunerea uraniului, dar si cesiului si iodului radioactiv. Aceste componente chimice raman in atmosfera o perioada mare. Efectele exploziei din 26 aprilie 1986 de la reactorul centralei nucleare Cernobil vor fi resimtite mult timp in Ucraina, dar si in tarile vecine, implicit Romania. Apa va fi infestata inca 300 de ani, iar norii radioactivi vor mai traversa tara inca 50 de ani. Potrivit expertilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii, aproximativ 18.000 de persoane din Europa vor mai deceda ca urmare a bolilor agravate de emisiile radioactive de la Cernobil. Radiatiile nu se vad si nu miros, dar efectele lor pe termen lung vor afecta sanatatea publica si mediul ani sau chiar zeci de ani.
Inca ne urmareste dezastrul din 1986! Sergiu Nicolaescu: "Atunci nu s-au purtat masti pe nas"
N-am luat masuri, asa cum nimeni din Romania nu a luat. La noi nu s-au purtat masti pe nas, ca in Japonia. Statul a facut un efort mi