La cinci zile de la cutremurul urmat de tsunami din Japonia, riscul unui dezastru nuclear nu a fost îndepărtat, după ce un nou incendiu s-a produs la centrala de la Fukushima şi altă cantitate de radiaţii a fost dispersată în atmosferă. "Batoanele" de combustibil radioactiv nu au fost răcite suficient, pentru a opri scurgerea de radiaţii, iar acestea să nu aibă "un impact superior celui de la Cernobâl", potrivit evaluării mai multor experţi.
Răcirea rapidă este obiectivul echipei de intervenţie formate din 50-70 de oameni priviţi drept "eroi" de japonezi, dar misiunea lor devine tot mai dificilă. Doi angajaţi ai centralei au fost daţi dispăruţi, marţi, după explozia de la reactorul 4 - unde baia de combustibil uzat prezintă risc ridicat de noi explozii. Miercuri, radiaţiile au făcut imposibilă stropirea cu apă a unui reactor, din elicopter.
Soluţia de rezervă la care au apelat autorităţile a fost "bombardarea" reactorului cu tunuri cu apă, montate pe o cisternă a poliţiei din Tokyo. Pentru că sistemul obişnuit de răcire a fost inactivat de tsunami, japonezii au încercat alte metode de a scădea temperatura bazinului cu deşeuri, dar eforturile au eşuat, pentru că apa a continuat să se evapore în ultimele zile.
Guvernul nipon a admis posibilitatea ca "substanţe radioactive să ajungă direct în atmosferă", dar a încercat să-i liniştească pe oameni, prin precizarea că riscul este limitat la aria de 30 km în jurul centralei. De acolo, au fost evacuaţi 70.000 de locuitori şi câteva sute de angajaţi. Un comunicat oficial anunţa că, la Tokyo (250 km sud-est de Fukushima), "creşterea nivelului radiaţiilor rămâne slabă şi nu necesită nicio acţiune de protecţie a populaţiei".
Asigurările nu au curmat exodul a mii de locuitori din aglomerarea urbană Tokyo (35 milioane locuitori), mai ales în contextul în care companiile multinaţionale şi ambasadele mai