"Unul dintre avantajele competitive ale Romaniei este costul redus al fortei de munca, dar aceste costuri sunt un efect secundar al salariilor mici. Cred ca un angajator plateste 43% costuri sociale, apoi 16% impozitul unic, 24% TVA... Asta face dificile angajarile din companii. Pana acum nu au fost probleme, pentru ca salariile au fost scazute. Dar daca economia isi reia cresterea, salariile vor creste si ele, lucru care va genera probleme. Investitorii nu pot face fata costurilor sociale, TVA-ului", a declarat Hans Smaling, atasat comercial al Ambasadei Olandei pentru HotNews.ro.
Reporter: Care sunt principalele probleme ale investitorilor straini din Romania?
Hans Smaling: As prefera sa vorbim mai mult in termeni de provocari, despre provocarile investitorilor olandezi si provocarile guvernului roman: climatul de afaceri, in termeni de predictibilitate, arieratele, la rezolvarea carora se lucreaza acum, procedurile de licitatie, utilizarea fondurilor europene si asa mai departe. Este foarte important sa rezolvam aceste provocari, ceea ce este in primul rand bine pentru Romania, si apoi pentru afacerile olandeze, dar nu doar pentru ele, ci pentru toate afacerile internationale.
Reporter: In contextul regional al Europei de Est, care sunt principalele avantaje ale Romaniei pentru investitorii straini?
Hans Smaling: Romania este o tara foarte interesanta. Este pozitionata strategic, la Marea Neagra. Poate fi un port, o poarta catre Europa Centrala si de Est. Romania are o populatie relativ tanara si educata, cu multe aptitudini tehnice, iar costurile fortei de munca sunt reduse. Cred ca exista si o dorinta la nivelul tinerilor de a face ceva din aceasta tara. Cred ca exista mult potential si cred ca, in cele din urma, Romania isi va folosi acest potential.
Reporter: Ce parere aveti despre masurile luate de guve