Direcţia de Cooperare Interregională, Strategii şi Proiecte (DCISP) din cadrul Consiliului Judeţean (CJ) Giurgiu a lansat pe 10 martie proiectul care prevede restaurarea mănăstirii Comana şi modernizarea infrastructurii conexe.
Proiectul a fost selectat anul trecut în cadrul Programului Operaţional Regional, prin implicarea Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului, fiind cofinanţat de Uniunea Europeană prin Fondul European de Dezvoltare Regională. Valoarea totală a acestuia este de 30,4 milioane de lei, durata lucrărilor fiind estimată la 37 de luni. CJ Giurgiu va contribui la rândul său cu 1,3 milioane de lei, aici fiind incluse cheltuielile neeligibile şi 2% din valoarea cheltuielilor eligibile.
„Până în acest moment nu a fost încheiat decât un singur contract, acela de publicitate. Lucrăm încă la caietul de sarcini, la referate şi note pentru organizarea procedurilor de achiziţie pentru executarea lucrărilor, a dirigenţiei de şantier şi a serviciilor de audit” a declarat pentru „Adevărul de Seară” managerul de proiect Elena Miron Urâtu. Conform declaraţiilor acesteia, dacă lucrurile decurg normal şi nu vor apărea probleme în cadrul licitaţiilor, lucrările vor demara în vară.
Ultimele reparaţii, acum patru decenii
Stareţul Mănăstirii Comana, Mihail Muscariu, spune că lansarea proiectului de restaurare a lăcaşului de cult va coincide cu împlininirea a 550 de ani de la atestarea documentară a Mănăstirii. „Este îmbucurător faptul că mănăstirea va fi restaurată, mai ales că în acest an se împlinesc 550 de ani de la atestarea sa documentară. Istoria mănăstirii coincide practic cu istoria judeţului Vlaşca şi ulterior Giurgiu. Chiar dacă a fost de multe ori arsă ori a ţinut loc de închisoare, şcoală şi chiar prefectură în timpul războiului ruso-turc, Mănăstirea a rămas un simbol al ortodoxiei, nefiind închisă nici măcar o dată în în