* furtul capacelor de canalizare încă reprezintă un fenomen căruia autorităţile locale nu reuşesc să-i facă faţă * pagubele provocate de hoţi se ridică la circa 4 miliarde de lei vechi pe an, spune conducerea CUP "Dunărea" * Poliţia Locală promite că o să facă razii la centrele de preluare a fierului vechi şi o să le suspende activitatea, acolo unde vor fi depistate capace de fontă sustrase de pe domeniul public
Furtul capacelor de canalizare încă se practică pe scară largă în Brăila. În timpul patrulărilor prin oraş, agenţii Poliţiei Locale au identificat, pe parcursul săptămânii trecute, 133 de guri de canalizare sau cămine fără capac. "S-a trimis o adresă către Compania de Utilităţi Publice «Dunărea», pentru înlocuirea acestor capace", se arată într-un comunicat al Poliţiei Locale. Conducerea acestei instituţii spune că, pentru prevenirea furturilor, vor fi controlate periodic centrele de comercializare a materialelor refolosibile. "Acolo unde vom găsi bunuri sustrase, vom propune suspendarea activităţii respectivului agent economic", declară Traian Jipa, directorul Poliţiei Locale Brăila.
"Cu sau fără adresele primite de la poliţiştii locali, noi ne ocupăm permanent de înlocuirea capacelor furate. Cel puţin o dată la două zile montăm astfel de capace. Aceste furturi cauzează pagube anuale de 3-400 mii lei (3-4 miliarde lei vechi n.n.). Sunt zone în oraş unde pui astăzi capacul, iar a doua zi dimineaţă nu-l mai găseşti. Carantinei este una dintre străzile unde avem cele mai mari probleme, din acest punct de vedere", ne-a declarat Constantin Toma, directorul tehnic al CUP "Dunărea". Toma spune că, de multe ori, în cazul gurilor de canalizare vechi, pe piaţă nu se mai găsesc modelele originale de capac, iar acestea trebuie făcute la comandă, fapt ce umflă preţurile.
Din păcate, cu toate eforturile despre care vorbeşte con