Ofertele de joburi în străinătate sunt din ce în ce mai tentante pentru tot mai mulţi români, de aceea în următoarele rânduri vă vom spune ce proceduri trebuie să urmezi pentru a intra în vizorul angajatorilor străini, cum decurg procesele de recrutare şi ce pretenţii au companiile din afară. Curierul Naţional a discutat cu un specialist din piaţă, Sonia Dan, coordinator PR, tjobs.ro, portal de recrutare unde puteţi găsi aproape 24.000 de oferte de muncă, majoritatea dintre ele în străinătate. Sonia Dan ne-a spus că recrutările pentru locurile de muncă disponibile în străinătate urmează etape diferite faţă de cele tradiţionale - ele vor fi prezentate mai jos.
Ce trebuie să facă candidatul?
Etapele pe care românul hotărât să plece la muncă în străinătate trebuie să le urmeze diferă de la job la job şi de la un recrutor profesionist la altul. Procedura generală, însă, urmează aceiaşi paşi.
Primul este crearea contului pe un portal de recrutare în străinătate şi completarea imediată a CV-ului în română şi/sau în engleză; Al doilea pas este selectarea anunţurilor şi aplicarea la joburile respective.
Iar a treia etapă o reprezintă trierea de către agenţie, în perioada de recrutare, a CV-urilor primite şi reţinerea doar a acelora care corespund 100% cerinţelor menţionate în anunţ. Sunt contactaţi prin e-mail şi/sau prin telefon doar candidaţii care au trecut de această primă etapă eliminatorie. Recrutorii profesionişti fac propuneri de angajare acelor persoane care au trecut de interviurile telefonice şi/sau online. Urmează perioada de pregătire a dosarului de plecare la muncă în străinătate. În această etapă, durata de aşteptare diferă de la un post la altul şi de la o ţară la alta. Un rol important îl joacă serviciile consulare/ambasadele ţărilor respective. Statele Unite şi o parte din ţările UE care menţin restricţiile de acces pe