Despre Sebastian Onac se poate afirma un lucru cu certitudine, n-ai cum să nu îl remarci. Atunci când îi asculţi muzica pe scenă, cânţi alături de el, zâmbeşti sau cânţi şi zâmbeşti.
Profesorul de informatică Sebastian Onac spune că a descoperit abia la 30 de ani că are o voce care merită să fie auzită pe scenă.
Totul a început în anul 2000, când l-a cunoscut pe interpretul de folclor Nicolae Furdui Iancu. Stilul personal a fost „ definit“ cu ajutorul profesorilor de canto de la Şcoala Populară de Artă şi de la Liceul de Muzică, ambele din Alba Iulia.
„În toamna lui 2001 am cântat pentru prima dată o romanţă cultă, la Festivalul-concurs de Romanţe «Te-aştept pe acelaşi drum ca altădat...», de la Zlatna, unde m-am clasat pe locul I“, povesteşte informaticianul interpret de romanţe.
Premiul întâi la Crizantema de Aur
Următorii şase ani au fost decisivi în cariera lui Sebastian Onac. A participat la mai multe festivaluri naţionale de profil, unde a cântat alături de mari interpreţi ai genului, dar şi-a trecut în palmares şi premii importante. Gloria a cunoscut-o în 2007, la Festivalul Naţional de Interpretare şi Creaţie a Romanţei de la Târgovişte, „ Crizantema de Aur“, unde potrivit interpretului, a avut în faţă cel mai avizat public din România în materie de romanţă cultă.
„La cea de-a 40-a ediţie a concursului «Crizantema de Aur» 2007 am fost recompensat cu premiul întîi pentru interpretarea romanţelor «Mândra mea de altădat..» şi «Îţi mai aduci aminte doamnă». Aici am avut plăcerea de a fi jurizat de mari personalităţi precum dirijorul Voicu Enăchescu, Viorel Munteanu, rectorul Academiei de Muzică din Iaşi şi soprana Daniela Vlădescu“, a mai spus interpretul care este şi profesor de informatică la Colegiul Naţional „Horea, Cloşca şi Crişan“ din Alba Iulia.
A cântat pe aceeaşi scenă alături de artişti cum ar fi Nicolae