Centrul Istoric a fost şi a rămas, spun specialiştii, cel mai fierbinte punct de pe harta seismică a Capitalei. Fostul şef Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, Aurel Udor, consideră că al doilea mare pericol în zonă, după un seism, îl reprezintă incendiile. Dacă te prinde cutremurul la terasele de pe Lipscani, experţii recomandă ca zone de refugiu Parcul Unirii şi Hanul lui Manuc.
“Până la urmă norocul ţine de modul de deplasare pe verticală a Pământului. Nu e sigur niciun loc din zona aia. Toate clădirile ar trebui fotografiate, filmate din toate unghiurile şi refăcute de la zero. Reconsolidarea nu e cea mai bună soluţie”, explică fostul militar.
Cel mai sigur loc: Hanul lui Manuc
Acesta a mai spus că dacă până acum, în timpul marilor cutremure prin care a trecut Capitala, dacă nu s-au înregistrat mulţi răniţi în această zonă, a fost doar o chestie de noroc. “Mă mir cum au rezistat multe din clădirile alea fantomă după atâtea mari seisme. Acum însă, dacă te prinde vreun cutremur la unul dintre barurile sau terasele din zonă doar norocul te scapă. Singurul loc sigur despre care pot spune că este cel mai sigur pentru adăpostire este Hanul lui Manuc”, explică Udor. Localul este construit pe un cadru din lemn şi acest lucru îl face să fie flexibil, să nu se prăbuşească. Dacă vă nimeriţi la o terasă mai apropiată de zona Lipscanului cu intrare dinspre Dâmboviţa, specialiştii recomandă Parcul Unirii ca zonă de refugiu, la fel de sigură.
Scapi de cutremur, dai de incendii
Dacă te afli pe o terasă din Centrul Vechi şi ai norocul să scapi teafăr după un cutremur de de peste 7 grade pe scara Richter, te pândeşte pericolul incendiilor. Asta pentru că majoritatea construcţiilor sunt din lemn şi alte material uşor inflamabile, riscul de declanşare a incendiilor în caz de seism este foarte ridicat, iar intervenţia pompierilor una foarte difici