Depozitele la termen sunt "sparte" de instituţia financiară, în cazul în care împrumutatul nu plăteşte rata la cadenţă
În cazul în care ajungi şomer, banca poate declara creditul scadent anticipat şi exigibil
Instituţia încheie poliţe de asigurare pe bunurile clienţilor fără a le aduce acestora la cunoştinţă. Actele sunt păstrate de bancă
La aproape un an de la intrarea în vigoare a OUG 50/2010 şi aproape trei luni de la modificările aduse prin Legea 288/2010, publicată în Monitorul Oficial la sfârşitul anului trecut, instituţiile bancare fac tot ce ştiu, dar numai în favoarea lor.
Clauzele abuzive introduse în contractele de credit nu numai că nu sunt aduse la cunoştinţa împrumutatului, coplătitorilor sau garantului, în cazul în care actul adiţional intră în vigoare fără a fi fost semnat de beneficiar, dar îl şi pot aduce în sapă de lemn sau îl pot lăsa pe drumuri, după cum consideră banca.
Luna trecută, inspectorii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor au verificat 344 de puncte de lucru ale societăţilor bancare, amendând 101 dintre acestea cu suma totală de 1.664.500 lei şi avertizând 103. Neregulile au fost descoperite atât în cazul informaţiilor precontractuale, cât şi în al celor contractuale, care fie sunt insuficiente sau creează confuzie beneficiarului creditului, fie, pur şi simplu, sunt contradictorii.
Spre exemplu, printre clauzele abuzive se regăseşte cea referitoare la mandatarea băncii de a debita unilateral orice cont al împrumutatului, coplătitorului sau garantului deschis la bancă, inclusiv depozitele acestora care sunt la termen, pentru a-şi încasa orice sumă datorată de aceştia la scadenţele prevăzute în contract.
O altă prevedere din contract stipulează că "orice modificare negativă a situaţiei financiare a împrumutatului" reprezintă unul din cazurile de culpă, ceea ce îndreptăţeşte i