Cazul medicilor de la Spitalul Filantropia a ajuns pe masa profesorului doctor Vasile Astărăstoae, preşedintele Colegiului Medicilor şi al comisiei de arbitraj din cadrul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.
Dosarul este instrumentat de o comisie de arbitraj de la Bucureşti, condusă de profesorul Astărăstoae. Acesta a explicat pentru Adevărul de Seară ce sancţiuni riscă cei patru medici care au prescris tratament fără avizul scris al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate. "Sunt multe particularităţi de care ţinem cont în aceste situaţii. În primul rând, trebuie să vedem dacă administrarea medicaţiei era o necesitate pentru că, din câte ştiu, aceasta a fost luată din farmacie cu aproximativ o lună înainte ca noi să dăm avizul. Trebuie cercetat fiecare caz în parte, cât de grav este, dacă prescrierea medicaţiei era o necesitate, dacă pacienţii erau internaţi", a declarat preşedintele comisiei de arbitraj.
Ce riscă doctorii de la Spitalul Filantropia
În ceea ce priveşte situaţia lui Marcel Ionescu, medicul care susţine că avea aprobare verbală în momentul în care a dat unei paciente citostatice prin programul de oncologie, profesorul Astărăstoae spune că "doctorul, ca orice om, nu poate dovedi că i-am dat aprobare verbală. Ce e scris rămâne, însă nimeni nu poate demonstra că cineva i-a spus să facă un lucru, fără să aibă o hârtie la mână. În general vorbind, dacă se stabileşte că un medic a încălcat nejustificat acest regulament, i se impută toată suma tratamentului prescris", a subliniat profesorul Astărăstoae.
Află deAICI cine sunt doctorii cercetaţi de specialiştii din Bucureşti:
Medici pedepsiţi pentru că au salvat de la moarte bolnavi
"Se îngroaşă gluma. De unde să dau şase salarii?"
Medici acţionaţi în instanţă
Patru medici de la Spitalul Nr 2 din Craiova au fost daţi în judecată de către conducerea unită