Guvernul din Republica Moldova a declarat război corupţiei, care s-a infiltrat în instituţiile statului. Ministrul de Externe de la Chişinău povesteşte în înterviul acordat „Adevărul“despre practicile unor judecători şpăgari şi despre cum au scăpat doi diplomaţi moldoveni contrabandişti de pedeapsă.
Iurie Leancă spune că infiltrarea corupţiei în mentalitatea cetăţenilor este extrem de periculoasă. Şeful diplomaţiei de peste Prut asigură însă investitorii străini că ţara sa prezintă numeroase avantaje. Printre acestea se numără apartenenţa la zona de liber schimb a CSI şi taxele mai mici ca în UE.
România a organizat operaţiuni de amploare la vămi, inclusiv la Albiţa, urmate de arestări. Contrabandă doar de-o parte a frontierei nu prea e posibil. Are Chişinăul în vedere acţiuni similare la vămile sale?
Acesta este doar un aspect al fenomenului corupţiei, care a luat amploare în Republica Moldova. Corupţia afectează securitatea statului, pentru că s-a infiltrat în mai multe instituţii ale statului, şi cel mai periculos este, că s-a infiltrat în mentalitatea noastră. Acesta este şi motivul pentru care foarte mulţi cetăţeni moldoveni nu-şi mai văd viitorul în ţara noastră. Lupta cu acest fenomen este un imperativ pentru a asigura stabilitatea şi funcţionalitatea statului în Moldova.
Totuşi, operaţiuni anticorupţie ca în România vom vedea la frontierele Republicii Moldova?
Sunt Ministru de Externe, nu ministru de Interne, nici Procurorul general. Ceea ce ştiu eu, este că trebuie să rezolvăm această problemă într-un mod sistemic, de la rădăcini. Corupţia la vămă, la care vă referiţi, este doar ce se vede la suprafaţă. Marţi, premierul Filat s-a întâlnit cu ambasadorii UE la Chişinău şi cu ambasadorul SUA, şi au discutat exact despre nevoia reformării poliţiei şi a Justiţiei, pentru că fără reforma lor nu vom reuşi să luptăm împotriva