Ameninţarea unei explozii devastatoare care ar contamina pe termen lung zona din jurul centralei nucleare de la Fukushima, care are patru reactoare, se reduce cu fiecare zi, spun specialiştii în energie nucleară. Toate cele şase reactoare sunt oprite în acest moment. Numai unul a fost afectat de un incendiu, iar la alte trei au fost afectate sistemele din răcire, astfel încât toate patru sunt acum răcite cu tunuri de apă de mare.
"Lucrurile se calmează acolo, au trecut deja 4-5 zile, scenariul fizic se îndreaptă către unul economic. Au trecut 40 de ani de când au fost construite aceste centrale, ar fi trebuit deja să le oprească, le opresc acum mai repede decât sperau ei. Inundaţiile cu apă de mare au provocat fisuri şi amorse, este aproape la fel de scump să le repare decât să le reconstruiască", explică Ionuţ Purica, expert în energie şi mediu în cadrul Academiei Române.
Experţii în domeniul nuclear spun că deşi situaţia este tensionată, lucrurile nu stau atât de grav pe cât reiese din relatările presei japoneze.
Japonezii continuă să pompeze apă de mare în reactoarele 1, 2 şi 3 ale centralei nucleare afectate de cutremur şi tsunami pentru a se asigura răcirea materialului nuclear, în timp ce se încearcă stingerea incendiului de la reactorul 4, scria ieri cotidianul japonez Asahi Tribune.
"Dintre cei 800 de angajaţi ai centralei care rămăseseră lângă zona afectată, acum doar 50 de lucrători sunt în zonă, fiind direct implicaţi în pomparea apei de mare pentru răcirea reactoarelor", spune Yukio Edano, oficial guvernamental japonez, citat de cotidianul japonez.
În privinţa contaminării radioactive a regiunii sau chiar a întregii ţări, specialistul român Ionuţ Purica precizează că un astfel de scenariu este puţin probabil atât datorită arhitecturii reactorului, cât şi datorită reacţiei autorităţilor japoneze.
"S-a eliberat