Foto: Carmen Drăgan / Jurnalul Naţional Iaşi. Piaţa Unirii. 5 martie. Porumbeii şi-au luat zborul pentru ca piaţa să se transforme în generoasa gazdă a Campionatului Internaţional de Gătit în Aer Liber, Cupa Moldovei. Aşadar, în zilele de 5 şi 6 martie, Capitala Moldovei a fost paradisul aromelor. Ca de fiecare dată neobosiţii organizatori de la Asociaţia Culturală Euro Est Alternativ au reuşit să atingă perfecţiunea. „De la etapă la etapă campionatul s-a îmbunătăţit. Oameni din medii socio-culturale diferite, comunică, timp de două zile, prin limbajul mâncării.
Ca şi noutate este faptul că ACEEA va semna un protocol cu Taste of Peace, condusă de Sarkis Yacoubian, echipă ce va deveni membru cu drepturi depline a asociaţiei noastre, lucru ce mă face foarte mândră, acest fapt întărind ce ne-am propus: dialogul profesional şi intercultural. Am discutat cu Ragnar Fridriksson, Office Manager World Association of Chefs Societies – Forumul Mondial al Bucătarilor, şi s-ar părea că se va inventa o poziţie specială pentru ACEEA, singura asociaţie culturală ce este membru asociat în WACS, astfel vom consolida poziţia României pe harta gastronomică a lumii”, ne-a declarat Iulia Drăguţ, preşedinte ACEEA.
Juriu
Cei mai pricepuţi bucătari, amatori şi profesionişti, iubitori ai preparatelor culinare s-au adunat în piaţă pentru a-şi arăta talentul. Şi pentru a primi o apreciere cât mai avizată, juriul a fost format din adevăraţi specialişti. La Cupa Moldovei preşedintele juriului a fost Lady Chef a României Cornelia Ghişoi, alături de ea din juriu au mai făcut parte, neobositul Gheorghe Vătafu, Jyrji Yli Uotila (Finlada), Elena Ciobanu (Republica Moldova), Cerasela Lungu (Bella Italia), Sarkis Yacoubian (Israel), Ragnar Fridriksson (Franţa), Maria Burtea (Jurnalul Naţional), Victor Melian (Rent-a-chef), Răzvan Cucui (Bucătăria pentru toţi) şi Iulian Zamfi