Vinul produs în condiţii ecologice nu trebuie să aibă un preţ mai mare decât vinul normal, ne-a spus Roberto Di Filippo, producător italian de vinuri bio: "Un vin bio nu este mai scump decât un vin normal. Au fost nişte speculaţii pe marginea vinului ecologic. Era cotat la un preţ dublu sau triplu, însă vinul bio poate avea acelaşi preţ ca un vin normal, nu presupune costuri mai mari de producţie".
Domnia sa deţine 30 de hectare de vie în regiunea Umbria, din Italia şi produce anual 180.000 de litri de vin bio, fiind printre primii producători din zonă care au început să producă acest tip de vin.
"Pentru producerea unui vin bio nu trebuie folosit nimic sintetic, nicio substanţă chimică. Aceasta este regula fundamentală - toate substanţele trebuie să fie naturale. Noi am început în 1994, pe ideea de agricultură tradiţională, în vechea manieră. Astăzi s-a schimbat situaţia, UE cere să producem respectând ambientul, să producem alimente şi vinuri bune care nu fac rău sănătăţii. Agricultura biologică îndeplineşte acest lucru, dar nu prin agricultura tradiţională, ci printr-o agricultură modernă", ne-a explicat domnul Di Filippo. Domnia sa ne-a menţionat, de asemenea, că, în ultimul timp, cererea clienţilor se axează mai mult pe produse naturale, "cu identitate". Roberto Di Filippo consideră că "terenul nu trebuie să fie alimentat cu ceva anume pentru a produce mai mult, el trebuie să producă atât cât poate. Este o prostie să forţezi terenul să producă mai mult". Pentru fertilizarea pământului, producătorul din Italia utilizează produse organice, cum ar fi algele de mare, îngrăşăminte naturale de la animale sau produse folosite în industria alimentară. Un alt sistem în acest sens este "cultivarea anumitor plante la jumătatea viei, care ajută ca producţia să fie mai bună".
* Vin bio în Delta Dunării
Roberto Di Filippo produce vinuri bio şi în Delta