Inainte de criza economica mondiala, bancile erau considerate de catre investitori detinatoarele celor mai sigure active care pot fi pe o bursa. Ultimii trei ani de tranzactionare le-a dovedit acestora ca situatia s-a schimbat dramatic pentru cei care au pariat pe actiunile bancilor listate la Bursa de Valori Bucuresti (BVB).
"Deprecierile titlurilor bancilor listate la BVB in ultimii trei ani au fost determinate in prima faza de contextul international, de criza financiara declansata chiar de bancile de investitii", a declarat Magda Sirghe, analist financiar Tradeville, pentru Ziare.com.
Ulterior, contractia economiei romanesti cu 7,1% si-a pus treptat amprenta asupra situatiilor financiare ale emitentilor de la BVB, inclusiv banci.
"In contextul cresterii incertitudinilor legate de durata si efectele negative ale crizei economice globale, anii 2009 si 2010 s-au caracterizat printr-o cerere scazuta de produse si servicii bancare, consecinta in principal a reducerii consumului, dar si prin restrangerea activitatii de creditare la nivelul sectorului privat", a mai afirmat analistul financiar.
Pe piata locala de capital nu sunt listate decat patru banci, Banca Comerciala Carpatica, Banca Transilvania, BRD si Erste Bank. Toate institutiile de creditare au suferit deprecieri grele ale valorilor pe titlu, potrivit informatiilor de pe site-ul Bursei.
BRD - pierderi de 29,65%
BRD (simbol - BRD), una dintre cele mai solide banci din sistemul bancar romanesc, incheia sedinta de tranzactionare din 17 martie 2008 la o cota pe actiune de 19,90 lei. Scaderea nu a fost chiar atat de mare in comparatie cu restul, avand in vedere ca nu a pierdut decat 29,65%, miercuri, 16 martie 2011, dupa ce a ajuns la o valoare per titlu de 14 lei.
Banca a anuntat ca in data de 14 aprilie 2011 va fi convocat Adunare