Yalta este o destinaţie de vacanţă, aproape necunoscută vest-europenilor, dar care a început să atragă vizitatori încă din vremurile Greciei antice. Situată în sudul Ucrainei şi în nordul Mării Negre, Yalta înseamnă o combinaţie de mare cu plaje perfecte şi păduri întunecoase ce coboară uneori până la marginea apei, totul scăldat perfect de o climă tipic mediteraneeană, lucru neobişnuit având în vedere latitudinea la care se află.
În Yalta se ajunge din România... nu foarte uşor, dar cât de cât ieftin: cu trenul. Zilnic un tren pleacă din Bucureşti spre Chişinău, în Republica Moldova, de unde posibilităţile sunt şi mai mari. Puteţi alege un tren până la Kiev sau până la Odessa. În oricare dintre aceste oraşe schimbaţi trenurile cu destinaţia Simferopol. Şi, de aici, cu un troleibuz ajungeţi la Yalta. Drumul până la Kiev este mai lung, dar conexiunile mai avantajoase, trenurile de Odessa sunt mai rare, dar au farmecul lor... una peste alta nu veţi plăti mai mult de 200 de euro dus-întors pentru traseul Bucureşti-Yalta. Există şi varianta zborurilor Bucureşti-Kiev cu Aerosvit, iar de la Kiev ştiţi povestea.
Problema cazării este ca şi rezolvată în orice anotimp. În Yalta s-a investit masiv pe vremea comuniştilor, fiind principala staţiune la mare a întregii Uniuni Sovietice. Astfel, de la hoteluri de lux până la foste sanatorii renovate şi transformate în hoteluri ieftine găsiţi, la alegere, un loc de înnoptat. Preţurile în hotelurile mai modeste nu sar de 20-30 de euro pe noapte cu micul dejun inclus.
Rezervări nu merită să faceţi decât, poate, în vârful sezonului de vară când, pentru un weekend sau două, s-ar putea să nu fie nici un loc de cazare, dar lucrul acesta nu s-a întâmplat de mulţi ani. Şi asta pentru că Yalta e vizitată exclusiv de turişti ruşi şi ucraineni... care în ultima vreme au cam dat bir cu fugiţii: cei cu bani pleacă ma