Ambasadorul Italiei , Mario Cospito, crede că cele două ţări trebuie să poarte un dialog politic şi să întreţină relaţii economice puternice. Sursa: VLAD STĂNESCU
Italia aniversează, astăzi, 150 de ani de la unificarea prin care mai multe state din peninsulă s-au contopit într-un regat condus de Victor Emanuel II. Amabasadorul Italiei la Bucureşti, Mario Cospito, a acordat cu acest prilej un interviu ziarului "Evenimentul zilei", în care a vorbit şi despre semnificaţia acestui eveniment istoric, dar şi despre relaţiile cu România şi situaţia din Africa de Nord.
EVZ: Italia sărbătoreşte 150 de ani de la unificare. Ce semnificaţie are această aniversare pentru italieni?
Mario Cospito: Acum 150 de ani nu aveam aceleaşi sentimente ca acum. Italia, ca şi România, este o ţară tânără. Avem nevoie în Italia de o conştiinţă naţională.
Cum va fi celebrată în România această aniversare?
Avem un program interesant care va începe în această săptămână cu o celebrare, pe 17 martie, la statuia lui Garibaldi din Parcul Floreasca. Va fi o ceremonie în faţa acestei statui, cu o orchestră militară şi câteva discursuri oficiale.
Apoi, va mai fi o listă lungă de manifestări, atât în Bucureşti, cât şi în ţară. Vom avea două concerte la Ateneul Român, unul în aprilie şi altul în iunie. Vom fi ţara-gazdă la Târgul de Carte Gaudeamus. Vom avea o participare importantă la Festivalul "George Enescu", în septembrie. Va veni aici orchestra Santa Cecilia din Roma, condusă de Antonio Papano.
Schengen fără criterii politice
Sprijină Italia demersul României de a intra în spaţiul Schengen?
Da. Credem că România trebuie evaluată numai din punct de vedere tehnic.
Fără criterii politice?
Fără.
De ce credeţi că Franţa şi Germania au dorit să condiţioneze intrarea în Schengen de progresele în