În fiecare an, odată cu venirea primăverii apar şi primele incendii necontrolate. Inconştienţa unor giurgiuveni poate duce nu doar la pagube materiale, dar şi la pierderi de vieţi omeneşti.
Neluând în seamă indicaţiile pompierilor, cei mai mulţi proprietari de terenuri agricole din Giurgiu preferă să-şi incendieze terenurile pentru a le curăţa de resturile vegetale, dar de multe ori aceste focuri produc adevărate dezastre. În judeţul Giurgiu au şi apărut probleme în ceea ce priveşte incendiile de vegetaţie uscată. Astfel că, în ultimele trei zile, pompierii au intervenit în stingerea a 15 incendii, produse pe raza judeţului. ,,Dacă aceste operaţiuni nu se fac cu atenţie şi sub o permanent supraveghere, pot izbucni incendii de proporţii ce se pot solda cu pagube material importante” a spus pentru ,,Adevărul de Seară” purtătorul de cuvânt al Ispectoratului pentru Situaţii de Urgenţă(ISU) ,,Vlaşca” al judeţului Giurgiu, locotenent Gabriela Olexiuc.
Reprezentanţii ISU au mai precizat că pentru a putea face faţă situaţiei, pompierii giurgiuveni au cerut sprijinul colegilor lor din subunităţile din teritoriu.
Incendiile pot fi prevenite
Pompierii le recomandă agricultorilor să dea foc vegetaţiei uscate de pe terenurile pe care le deţin, numai după ce se asigură că focul nu se extinde şi la plantaţiile vecine. Tocmai de aceea cadrele de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă ,,Vlaşca” le propune giurgiuvenilor să respecte normele minime de prevenire a unor evenimente nedorite. Trebuie avut în vedere în primul rând ca atunci când se dă foc vegetaţiei uscate să nu bată vântul, resturile rămase în urma arderii trebuiesc colectate în grămezi, astfel încât arderea să poată fi controlată.