Primele trei luni ale anului 2011 au avut un flux constant de evenimente geopolitice importante. Un tânar pe nume Mohamed Bouazizi, protestand impotriva coruptiei si a hartuirii din partea guvernului tunisian, si-a dat singur foc, dar a reusit sa “aprinda” o intreaga regiune prin gestul sau. Curând dupa aceea, vechii conducatori din Tunisia si Egipt au cazut de la putere. In Libia situatia a degenerat intr-un razboi civil, iar iesirea din situatia actuala este inca incerta.
Luni, dupa aproape trei luni de la sinuciderea lui Bouazizi, fortele Consiliului de Cooperare al Golfului, conduse de Arabia Saudita, au intrat in micul regat insular al Bahreinului pentru a contracara o posibila interventie iraniana pe fondul protestelor antiguvernamentale locale. Tulburarile din regiune continua cu evenimente zilnice in Africa de Nord si Orientul Mijlociu. Pe glob, cutremurul din Japonia din data de 11 martie a zguduit cea de-a treia economie a lumii si a provocat accidentul nuclear cel mai grav de la Cernobil incoace, scrie un raport al grupului de analiza STRATFOR publicat recent.
Informatia pe scurt:
Rusia este singura putere care isi permite luxul de a observa evenimentele din Japonia si Orientul Mijlociu dintr-o pozitie relativ confortabila.Rusia ar putea fi singura tara care are de câstigat de pe urma calamitatilor din 2011 - pe fondul cresterii pretului petrolului cu 18,5%, veniturile pe care tara le produce din titei s-au marit considerabil.Potentialul unui dezastru nuclear in Japonia a intarit scepticismul Europei fata de energia atomica, fapt ce va spori importurile de gaze rusesti ca o alternativa energetica.Potentiala implicare a SUA intr-un conflict cu Libia ar putea sa dea suficient timp Rusiei pentru a-si cimenta si mai mult influenta in Eurasia.
In acest context, Rusia este singura putere care isi permite luxul de a observa