Numărul celor care au murit sau sunt daţi dispăruţi după cutremurulul de vineri şi valul seismic care a urmat a trecut de 10.000 de persoane, a anunţat premierul nipon Naoto Kan. Circa jumătate de milion de japonezi îşi petrec nopţile în 2.400 de adăposturi din nord-estul Japoniei la temperaturi care coboară sub 0 grade Celsius, sub o ninsoare despre care există temerea ca este radioactivă.
Depăşită de numărul imens de victime, poliţia grăbeşte identificarea şi autopsia celor morţi în urma cataclismului şi foloseşte voluntari pentru a lua legătura cu familiile, astfel încât să se poată trece cât mai repede la incinerarea cadavrelor. Întreruperile furnizării de energie electrică şi criza de carburanţi îngreunează operaţiunile de salvare, în timp ce şoselele către sudul neatins de cutremur şi radiatii sunt blocate de numărul mare de evacuaţi.
Opoziţia a cerut guvernului să aprobe un buget de 62 de miliarde de dolari pentru începerea reconstrucţiei zonelor afectate. Unii analişti japonezi consideră că astfel se va ridica economic nord-estul Japoniei, considerat o zonă codaşă a ţării.
Acest lucru pare realizabil din cel puţin două motive. Jurnalistul Mark Gibbs de la Forbes arată pe blogul său personal cum japonezii au reuşit să refacă în patru zile un drum distrus în totalitate de cutremur.
În al doilea rând, presa americană remarcă lipsa informaţiilor despre furturi în urma dezastrului produs de cutremur, făcând referire la jafurile comise în New Orleans după trecerea uraganului Catrina sau chira la violenţele care au loc în societăţile occidentale în momentele de euforie.
„Există un simţ al responsabilităţii sociale fundamental în Japonia. Pe de o parte, el se datorează indivizilor, pe de altă construcţiei societăţii, în care oamenii ţin mult la reputaţia lor în ochii vecinilor şi ai colegilor. Sunt atenţi să nu facă nimic din ceea ce ar