Un profesor de la Universitatea de Vest din Timişoara acuză compania Ecoterra că a fraudat studiul de impact asupra mediului pentru tronsonul 3 al DN 66A, drumul care trece prin Munţii Retezat.
Profesor dr. Dan Stănescu susţine că semnătura sa apare pe studiul de biodiversitate efectuat pentru DN 66A, deşi el, în realitate, a semnat doar o lucrare preliminară. Cu toate acestea, mai susţine profesorul timişorean, Ecoterra a depus lucrarea respectivă şa ANPM ca fiind un studiu de biodiversitate.
"Această fraudă la drumul mare ar putea fi explicaţia pentru care aşa-zisul studiu de biodiversitate conţinea atât de multe erori şi omisiuni ştiinţifice. De aceea l-am criticat cu ocazia dezbaterilor publice şi am demarat chiar şi un contra studiu pe care l-am depus în luna ianuarie la ANPM. În lumina noilor informaţii este timpul ca domnul ministru Borbely să se ocupe mai serios de afacerea DN 66A, să comande o anchetă pentru pedepsirea vinovaţilor şi să oprească procedura de evaluarea impactului asupra mediului", a declarat Gabriel Păun, preşedintele Agent Green.
Sistarea proiectului
Asociaţia sa, alături de alte ONG-uri de mediu, solicită Ministerului Mediului să suspende imediat evaluarea impactului tronsonului în discuţie şi să ceară beneficiarului drumului realizarea unui nou studiu pentru întreaga investiţie.
ONG-urile mai susţin că ANPM ar fi trebuit să oprească evaluarea anul trecut deoarece încalcă articolul 5 al Ordinului Ministerului Mediului 135/2010 care precizează că în situaţia în care o investiţie se realizează etapizat sau se amplasează pe terenuri aflate în raza teritorială a mai multor unităţi administrativ-teritoriale învecinate, evaluarea impactului asupra mediului se realizează pentru întreaga investiţie.
DN 66A ar urma să aibă până la finalizare cel puţin cinci tronsoane şi să străbată patru judeţe, Hu