O rată mai mică şi un singur drum la bancă pe lună este ceea ce promit numeroasele bănci care au invadat piaţa cu oferte de refinanţare a creditelor. Sună bine, mai ales pentru cei cărora criza le-a tăiat din venituri. Refinanţările nu sunt însă pentru oricine, atenţionează brokerii de credite. Clienţii trebuie să îşi calculeze paşii cu atenţie, să analizeze toate ofertele în detaliu şi să vadă care dintre ele este soluţia în situaţia lor. Potrivit brokerilor, cei care au rambursat deja mai mult de jumătate din credit, în general, nu ar fi avantajaţi de o refinanţare.
Ruxandra Andrei, deputy general manager FinZoom, ne-a declarat: "Plecând de la contractul de credit iniţial şi de la profilul clientului din prezent, se poate identifca o listă de oferte valide sau potrivite clientului respectiv".
De aceeaşi părere este şi Liviu Andrei, director Alliance Finance Broker. "Mai multe bănci au oferte ispititoare, la promoţie, cu dobânzi mici şi fără comisioane de analiză de dosar", ne-a declarat domnia sa. Totuşi, în alegerea unui credit de refinanţare clienţii trebuie să ţină cont de tipul de credit refinanţat, de valoa-rea garanţiei, de numărul de credite refinanţate şi de situaţia personală, potrivit domniei sale.
Ruxandra Andrei ne-a declarat că oportunitatea de finanţare se calculează în funcţie de totalul scadenţelor achitate şi costurile de acordare, la care se adaugă costurile obţinerii unui credit de refinanţare şi totalul de rambursat, care trebuie să fie mai mic, comparativ cu totalul de rambursat. În caz contrar, refinanţarea nu va obţine reduceri de costuri, potrivit domniei sale. Ruxandra Andrei atrage atenţia că o rată lunară mai mică nu înseamnă neapărat costuri mai mici: "Dacă luăm un credit de 5000 de euro pe o perioadă de patru ani vom plăti rate lunare mai mari, însă costul creditului per total va fi considerabil mai mic, decât dacă a