Autorităţile japoneze încearcă să controleze radiaţiile de la centrala nucleară Fukushima. Mai multe elicoptere au vărsat mii de litri de apă asupra reactoarelor. Operatorul centralei încearcă să restabilească o linie electrică, pentru a putea răci combustibilul. În acelaşi timp, numeroase ţări le cer propriilor cetăţeni să se îndepărteze pe cât posibil de zona respectivă şi chiar să părăsească Japonia.
Corespondentul RFI la Tokyo, Frédéric Charles
Ultimul bilanţ oficial arată 5.178 de morţi şi 8.606 dispăruţi. Milioane de persoane sunt în continuare fără curent electric şi fără apă. Circa 80 de mii de soldaţi şi poliţişti îşi continuă operaţiunile de salvare, acţiune încetinită de frig şi de ninsoare.
Pentru prima dată de la oprirea centralei nucleare Fukushima-Daiichi, de la încălzirea reactoarelor sale şi de la apariţia riscului unei fuziuni nucleare, armata japoneză a folosit elicoptere de tip Tchinouk, pentru a deversa joi, 17 martie, 30 de mii de litri de apă deasupra reactoarelor 3 şi 4.
Obiectivul este umplerea bazinului care serveşte la răcirea centralei, aşadar umplerea acestui bazin al reactorului 4, care a fost avariat deja de două incendii. O operaţiune care nu se ştie însă dacă a reuşit sau nu.
Cu o zi înainte, elicopterele nu au putut decola, din cauza nivelului foarte mare de radioactivitate. Elicopterele nu sunt protejate împotriva radiaţiilor.
O altă posibilitate este ca echipele de intervenţie să folosească tunurile cu apă ale pompierilor japonezi.
Deocamdată, e greu de zis la ce nivel de radiaţii este expusă populaţia. În mod evident, radioactivitatea este mult mai puternică în inima centralelor, unde angajaţii încearcă să controleze radiaţiile. Riscurile pentru sănătatea lor sunt de acum înainte foarte ridicate.
Angajaţii care lucrează cel mai aproape de radiaţii au fost numiţi "lichidatori" î