Foto: Carmen Drăgan / Jurnalul Naţional Sarkis Yacoubian, Odeh Abu El Hawa, Jhony Habash, Youssef Awwad, Malek Abu Garbieh, Khader Abu Elhawa, Amal Abu Elhawa, Ibtihage Qadi, Zareh Nalbandian. Ei sunt chefii Păcii, armeni, musulmani, creştini şi evrei, bucătari care au pornit prin lume ca să ducă oamenilor mesajul lor de pace: „Cuţitele şi obiectele ascuţite nu trebuie neapărat să distrugă, ele pot, de asemenea, să creeze pace”. Ce-şi doresc ei? Vor să meargă prin toată lumea şi să le arate oamenilor cum să utilizeze cuţitul: doar pentru a prepara mâncare şi nu pentru a ucide.
Limbaj comun
Cheful armean, Sarkis Yacoubian, iniţiatorul echipei „Taste of Peace” s-a întâlnit la 17 decembrie 2009 cu zece chefi din elita bucătarilor palestinieni şi israelieni. „Am combinat împreună, cu dragoste şi înţelege, ingrediente cu specificul tradiţional al fiecăruia dintre noi, demonstrând prin aceasta că este mult mai bine să trăim în pace. Asta e tot şi în asta cred!”, ne-a spus Sarkis Yacoubian. I-am întâlnit pe fascinanţii bucătari pentru prima oară, anul trecut, la Bucureşti, la Campionatul Internaţional de Gătit în Aer Liber, apoi la Cluj... şi ne-au încântat cu produsele preparate de ei, cu bunăvoinţa cu care ne explicau cum se prepară mâncărurile, dar şi ce înseamnă şi cât de important este mesajul lor de pace. „De-a lungul anilor, văzând terorile şi crimele fără noimă, am hotărât să le arăt celor care au interes să menţină această stare că se poate înlocui totul prin cooperare. Dacă politicienii şi-ar asuma acest concept, pacea ar fi foarte uşor de atins. Din păcate, realitatea crudă ne arată opusul medaliei”, a conchis cheful Sarkis Yacoubian, iniţiatorul proiectului Taste of Peace.
Gusturi alese
I-am reîntâlnit pe chefii Păcii la Iaşi, la Campionatul Internaţional de Gătit în Aer Liber, Cupa Moldovei. Sunt tineri, pasionaţi de bu