Iacă, ne aflăm în post. Cel mai lung post din an. Multora le dă fiori gândul că nu mai pot mânca ouă, carne, lapte, brânză după bunul plac. Nu este asta o tragedie. Se pot mânca produse lactate, peşte şi ouă, în zilele cu dezlegare. Ca să nu mai vorbim că, dacă sunt bine preparate şi mai ales bine potrivite din ingrediente, toate mâncărurile de post pot fi adevărate delicii. Iar dacă gospodina reuşeşte să le alăture salate şi deserturi care să îndestuleze şi să stimuleze apetitul, perioada postului aproape că trece neobservată.
Este musai ca după un timp în care ne-am hrănit cu alimente mai consistente şi mai grase să introducem în meniurile noastre şi ceva mai uşor de digerat. Au apărut urzicile, spanacul a devenit o legumă căutată, treptat-treptat, loboda apare pe tarabele pieţelor. Preparatele de post sunt cele mai indicate. Ele se obţin din legume, cereale şi fructe. Legumele sunt baza acestor preparate şi, chiar dacă au fost folosite şi pe timpul iernii, acum pot fi puse în evidenţă toate calităţile lor. Dar şi ale gospodinelor.
Calităţi incontestabile
Toată lumea ştie ce şi cum sunt cartofii. Numai că imaginaţia şi talentul pot să-i pună în evidenţă şi atunci când nu sunt însoţiţi de carne, lapte şi ouă. Un simplu cartof tăvălit prin condimente meşteşugit combinate şi puţin ulei, copt apoi şi servit doar cu o salată de roşii sau salată verde poate face cât toate fripturile din lume. Nu mai vorbim despre chiftelele din legume fierte, pline de arome. Fasolea uscată devine vedetă, la fel şi varza murată. Cine n-ar mânca o varză murată, tocată fideluţă, călită în ulei şi parfumată cu cimbru şi usturoi, lângă un boţ de mămăligă aurie? O ciorbă de fasole acrită cu zeamă de varză şi iuţită cu ardei iute pisat, aşa... mai mare, cât să-l simţi pe gât, n-ar face minuni după o zi de muncă? Ce să mai zicem de ceva salată de vinete, din cea păs