Foto: AFP/Mediafax Reprezentanţii ţării noastre s-au mulţumit cu promisiunile bulgarilor de a respecta normele de securitate pentru centrala nucleară de la Belene, deşi aceasta este plasată într-o zonă seismică. Bulgaria vrea să construiască în localitatea Belene, aflată pe malul bulgăresc al Dunării între Turnu Măgurele şi Zimnicea, o centrală atomică pe bază de tehnologie rusă. Proiectul este vechi încă din anii ’80, iar riscurile sunt uriaşe. Aceasta nu a oprit-o pe Sulfina Barbu să avizeze în 2005 proiectul bulgar pe vremea când era ministru al Mediului. La cutremurul din 1977, 120 de oameni au murit la Zimnicea, aflată la numai 14 kilometri distanţă de Belene. Însăşi Academia de Ştiinţe a Bulgariei avertiza, într-un studiu din anul 1990, că amplasarea unei centrale nucleare ar reprezenta un risc enorm. Autorităţile nucleare de la Sofia nu au dat încă aprobarea pentru proiectul de la Belene, potrivit Reuters.
Centrala se va afla la o aruncătură de băţ de Bucureşti, la circa 100 de kilometri distanţă. Potrivit Greenpeace, deşi se află în interiorul razei de 100 de kilometri, bulgarii nu au organizat consultări în Bucureşti pentru ca populaţia să îşi expună punctul de vedere. În plus, ecologiştii au mai descoperit că bulgarii au minţit pe faţă când au spus că autorităţile din orăşelul Svishtov, aflat vizavi de Zimnicea, ar fi de acord cu centrala, în ciuda protestului primarului de atunci Stanislav Blagov. Minciuna a fost repetată de bulgari în dezbaterile de la Turnu Măgurele, potrivit unei investigaţii făcute de Greenpeace.
„Dezbateri legate de realizarea reactoarelor nucleare de la Belene au loc încă din anul 2004. În toată această perioadă, partea română a întrebat tot ceea ce era de întrebat şi a cerut lămuriri cu privire la efectul reactoarelor asupra mediului înconjurător şi a oamenilor. Răspunsurile primite ne-au liniştit asupra siguranţ