Brânza topită, cremele de brânză şi caşcavalul feliat au foarte mulţi aditivi ce împiedică asimilarea calciului. Iaurturile cu fructe conţin zahăr în exces şi au doar aromă de fructe. Sursa: SHUTTERSTOCK
Vremea lactatelor preparate de bunica, lăsate la smântânit peste noapte şi închegate natural, a apus de mult. Le-au înlocuit iaurturile cu fructe şi cu diverse arome, cremele de brânză cu verdeţuri, caşcavalul cu aromă de şuncă, granulele de brânză cu măsline etc. Nici măcar laptele nu mai e ce-a fost, omul modern putând alege sortimente diverse, precum laptele gata amestecat cu cacao, cu cafea sau cu miere.
Atenţie, însă: chimicalele pe care le conţin aceste produse nu sunt neapărat toxice, dar agravează problemele renale, împiedică asimilarea calciului şi dereglează metabolismul copiilor, primii care prind drag de iaurturi dulci şi colorate.
De la copii crescuţi cu lapte crud la generaţia "iaurţel"
După ce am luat la puricat etichetele, am descoperit că "iaurţelele-cremă" cu fructe sau arome exotice au foarte mult zahăr (15 grame la un pahar) sau sirop de glucoză-fructoză şi foarte puţine fructe: 5%, în general, şi nu mai mult de 10%, în cele mai bune cazuri. Sunt, în schimb, pline de amidon, stabilizatori, aditivi, colo ranţi, arome, emulsificatori şi alte "necunoscute". Un pahar de 150 de ml trece lejer de 100 de calorii fără nutrienţi, spun medicii.
Nutriţionistul Corina Zugravu atenţionează că iaurturile cu arome au valoarea nutritivă a materiei prime, adică a laptelui sau a iaurtului, plus adosuri: zahăr, fructoză, aditivi, săruri de topire, care adaugă produsului nişte calorii fără nutrienţi.
"Să nu vă imaginaţi că pentru a se obţine aromele se pun căpşuni sau alte fructe, ci se adaugă produse de sinteză, arome similare celor naturale, corectori de aciditate care să potenţeze gustul", spune