Ministerul Sănătăţii desfiinţează Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant din Tg. Mureş (IUBCvT ). Aceeaşi soartă este pregătită şi Institutului de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare "CC Iliescu" din Bucureşti. Şi nici celelalte centre de cardiologie din ţară (Cluj-Napoca, Timişoara, Iaşi, Craiova) nu se simt prea bine dacă ţinem seamă că la Institutul Inimii din Cluj-Napoca se mai face o singură intervenţie chirurgicală pe zi din cauza lipsei de fonduri.
Concret, Ministerul Sănătăţii (MS), condus de Cseke Attila (foto) a pus la punct o adevărată strategie de desfiinţare a reţelei de cardiologie din România, într-un moment în care ne poziţionăm pe locul întâi în UE la mortalitatea şi morbiditatea prin boli cardiovasculare. Şi nu este deloc exagerat atunci când vorbim despre o adevărată strategie de desfiinţare a reţelei de cardiologie, deoarece MS loveşte puternic în primele două institute, respectiv cel de la Tg. Mureş şi cel de la Bucureşti, ştiind foarte bine că, prin reducerea lor la simple secţii ale unor spitale, performanţele acestora vor avea de suferit. Dar mai mult vor avea de suferit pacienţii, în condiţiile în care reputaţii specialişti din cele două institute asigură asistenţă medicală pentru majoritatea urgenţelor cardiace.
Într-un memoriu adresat premierului şi postat pe site-ul Jurnalului Naţional, autorul acestuia, reputatul prof. dr Radu Deac, demonstrează că prin recenta hotărâre de guvern de comasare a IUBCvT cu Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Tg. Mureş se loveşte, practic, în inima reţelei de cardiologie din ţara noastră. La IUBCvT Tg. Mureş s-au înregistrat peste 1.000 de cazuri remarcabile de tratament modern al infarctului miocardic prin proceduri de cardiologie intervenţională, 45 de transplanturi cardiace, s-au realizat peste 1.000 de valve cardiace artificiale biologice. Aici s-au format