Carburanţii s-au scumpit în Republica Moldova, pentru a doua oară de la începutul anului curent, atingând un preţ record. Moldovenii se tem că scumpirea carburanţilor ar putea provoca majorări de preţuri în lanţ.
Corespondentul RFI la Chişinău, Corneliu Rusnac
Mă aflu lângă una din benzinăriile din partea veche a oraşului Chişinău, nu departe de piaţa agricolă centrală. Aici, un litru de benzină Premium a ajuns să coste 15 lei şi 74 de bani, adică 95 de eurocenţi. Este cel mai mare preţ pe care l-a înregistrat vreodată benzina în Republica Moldova. La fel, s-a scumpit şi motorina. Ea costă acum 15 lei şi 07 bani, adică 90 de eurocenţi.
În pofida acestor scumpiri, numărul maşinilor care vin să se alimenteze la benzinării nu pare să fi scăzut.
Ce spun însă şoferii despre aceste majorări de preţuri? "Tare mai bate la buzunar. Lor nici nu le pasă de noi. Ridică preţurile fără nici o pricină. Nimeni nu înţelege de ce cresc preţurile atât de mult", spune un şofer. Altul declară că va umbla mai puţin cu maşina. "Pentru noi, agricultorii, această scumpire înseamnă un lucru foarte grav, e o scumpire colosală. Pentru ţărani e o lovitură nemaipomenită", afirmă alt şofer. "Pe toţi ne bate la buzunar, dar nu cred că o să circulăm mai puţin cu maşina. O să economisim în altă parte", precizează încă un şofer.
Scumpirile carburanţilor nu sunt însă singurele. Potrivit Biroului Naţional de Statistică, de la începutul anului curent, preţurile de consum au crescut în Republica Moldova cu 2,3%. Cel mai mult s-au scumpit produsele alimentare. Cartofii s-au scumpit în medie cu 14%, uleiul, cu 2,5 procente, carnea, cu 3%, iar pâinea, cu 1,5 procente.
La fel s-au scumpit şi utilităţile. Astfel, doar preţul la încălzire a crescut cu 20%. Moldovenii se tem că recenta scumpire a carburanţilor ar putea duce iarăşi la creşteri de preţuri în lanţ.
Pr