Fără informare sau medicamente de prevenţie, în Timişoara se poate muri de o afecţiune specifică ţărilor tropicale - malaria. Medicii avertizează ca, în cazul călătoriilor în ţări expuse la risc, să se procure medicamente de pe aeroportul statelor respective.
O femeie de 61 de ani a murit diagnosticată cu malarie, miercuri după-masa, la Spitalul Judeţean Timişoara. Adina Salcia s-a întors dintr-o vizită în Ghana - un stat din Africa de Vest. „Femeia a fost în vacanţă la o prietenă. Din informaţiile noastre, a stat 14 zile acolo iar după ce s-a întors nu s-a prezentat la spital", a declarat Virgil Mustaţă, purtătorul de cuvânt al Spitalului de Boli Infecţioase „Victor Babeş" Timişoara.
În România nu există medicamente de prevenţie
„Femeia s-a prezentat la noi acum două zile, mult prea târziu, cu simptome de ceva timp. Ieri am avut confirmarea infecţiei cu malarie, din cauza lipsei unei medicamentaţii de prevenţie. Acestea nu există la noi în ţară, ci se procură de pe aeroporturile din ţările care sunt expuse la risc de infestare", spune Mustaţă.
Femeia a fost transferată de la spitalul „Victor Babeş", la Judeţean, unde a ajuns în comă. „Când a ajuns la noi, era deja în comă. Decesul a intervenit în urma unei insuficienţe pluriorganice. Practic, niciun organ al femeii nu a mai funcţionat", a declarat Liana Dacilescu de la Spitalul Judeţan. „La noi a stat în Terapie Intensivă, dar avea nevoie de dializă, pentru care a fost transferată la Judeţean, unde trebuia intubată. E un singur centru de dializă la Timişoara", a spus Voichiţa Lăzureanu, director medical al "Victor Babeş".
Casa femeii care a fost răpusă de malarie
Acesta este primul caz de deces cauzat de malarie, din ultimii ani. "Ne confruntăm cu această boală, cam odată de an, însă, până în prezent, am mai avut numai forme uşoare. Toate sunt de export, din lipsă